Share
Ustavni sud BiH prihvatio dvije apelacije Milorada Dodika

Ustavni sud BiH prihvatio dvije apelacije Milorada Dodika

Ustavni sud BiH usvojio je dvije apelacije predsjednika RS Milorada Dodika koje je podnio protiv odluka redovnih sudova nakon što su odbili njegov zahtjev za naknadu štete od Federalne televizije.

Tužio ih je zbog štete koju je pretrpio usljed kleveta iznesenih na njegov račun u serijalu emisija magazina “60 minuta”.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan kaže da je Dodik podnio tri apelacije u vezi sa ciklusom emisija magazina “60 minuta”.

– U svim tim predmetima riječ je o kleveti i šteti koju je Dodik pretrpio zbog klevete u odnosu na izražavanje u emisijama magazina “60 minuta”. Jedna apelacija je odbijena, a riječ je o presudi u vezi sa tužbom za klevetu koja se tiče emisije od 3. decembra 2007. godine – kaže Mijan.

Dodao je da je odbačeno više apelacija “Željeznica RS” koje se tiču sporova sa radnicima u redovnim sudovima zbog prava iz radnog odnosa, kao što su isplata regresa i korišćenje godišnjih odmora.

Sudije su kao neosnovanu odbile i apelaciju ratnog ministra policije RBiH Alije Delimustafića, podnesenu protiv rješenja Vrhovnog suda FBiH kojim mu je određen pritvor.

– Odbijena je kao neosnovana i apelacija optužene za ratne zločine Elfete Veseli, koja je podnesena protiv rješenja Suda BiH, a takođe se odnosi na sudsko rješenje o pritvoru – izjavio je Mijan.

Ustavni sud BiH je usvojio apelaciju “Kompanije Dušanić” iz Prnjavora podnesenu zbog dužine trajanja izvršnog postupka u Osnovnom sudu u Banjaluci. Banjalučkom Osnovnom sudu je naloženo da preduzme mjere iz svoje nadležnosti radi okončanja tog postupka.

Leave a Comment