Share
Tajni dogovor na relaciji Milošević – Izetbegović – Karadžić mijenja sudbinu Republike Srpske

Tajni dogovor na relaciji Milošević – Izetbegović – Karadžić mijenja sudbinu Republike Srpske

Alija Izetbegović je pristao da Srbima u BiH pokloni državu, tačnije da prižna u Banjaluci pravo na organižovanje referenduma na kojem bi se odlučivao o samostalnosti Republike Srpske, to se govori u dokumentu koji je Izetbegović potpisao sa Momirom Bulatovićem, Radovanom Karadžićem i Slobodanom Miloševićem.

Otkriven je tajni dokument koji bi mogao da odredi sudbinu Srpske, a koji je potpisan još davne 1993. godine u toku rata.

– Deklaracija kojom Srpska ima pravo na samostalnost potpisana je u prisustvu međunarodnih posmatrača Ovena i Stoltenberga, koji su u to vreme objavljivali funkcije međunarodnih pregovarača za mir u BiH. Nažalost, nikada nije uneta u Dejtonski sporazum, i to na lični zahtev Alije Izetbegovića, ali to ne znači da nije validna – kaže izvor.

Kako saznajemo, deklaraciju su potpisali Momir Bulatović, Slobodan Milošević, Radovan Karadžić (u njegovo ime dokument je potpisao Momčilo Krajišnik) i Alija Izetbegović.

Momčilo Krajišnik jedan od potpisnika deklaracije, potvrđuje autentičnost dokumenta do kojeg je došao.

– Srpska strana je 23. septembra 1993. godine potpusala tu deklaraciju sa Alijom Izetbegovićem, potpisao sam je ja u ime Radovana Karadžića. U toj deklaraciji piše da posle završetka rata i potpisivanja mirovnog sporazuma Republika Srpska ima pravo da organizuje referendum i opredeli se da li će ostati u BiH ili ne i taj dokument postoji. Ta deklaracija nikad nije poništena – kaže Krajišnik.

Danijel Server, ugledni američki ekspert za Balkan i profesor na univerzitetu Džon Hopkins, za švedski list „Axxess“ izjavio da je Alija Izetbegović, prvi predsednik BiH, bio prisiljen na prihvatanje Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

– Alija Izetbegović je u Dejtonu morao da prihvati entitet Republiku Srpsku, koji bi se prostirao na pola teritorije BiH, u zamenu za obraćanje da će sve izbeglice i raseljeni moći da se vrate svojim domovima – rekao je Server i tvrdi da je Izetbegović prihvatio Dejton samo zato što je bio dobar prijatelj i saveznik sa Amerikancima.

– Nažalost, to je ostalo još jedno slovo na papiru. Iz mog iskustva, a tiču se sastanka sa Alijom Izetbegovićem, mogu da vam kažem da je Alija jedino pričao, drugo radio, a treće mislio. Nije ovo prvi dokument koji jeon potpisao a posle ga kršio ili se pravio lud. Nama su američki preogvarači u Dejtonu rekli da ne znaju šta da rade sa Alijom jer s njim čovek nikad ne zna na čemu je – rekao je nekadašnji premijer SRJ Momir Bulatović, još jedan od potpisnika koji je potvrdio autentičnost ovog dokumenta.

Milorad Dodik: Ovaj dokument će pomoći Banjaluci

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske potvrđuje postojanje deklaracije kojom je Srpska imala mogućnost da je još 1993. postane samostalna država.

– Znam za tu deklaraciju. Kamo sreće da je tada ušla u Dejtonski mirovni sporazum. Mi ćemo to dobro izučiti i videti kakvo pravno dejstvo može imati sada – kaže Dodik.

Na pitanje da li će biti referenduma u Srpskoj, Dodik je odgovorio

– Naravno da će biti brži. Kad god se odluči i proceni da je potrebno da se održi referendum o važnim pitanjima za Republiku Srpsku, za njen status u Bosni i Hercegovini ili bilo šta drugo, čak i neko regionalno pitanje kao što je ulazak u NATO.

Izvor: Srbija Danas / Alo

Leave a Comment