Share
Ambasadorka BiH u Izraelu Jelena Rajaković u Institutu Yad Vashem u Jerusalemu

Ambasadorka BiH u Izraelu Jelena Rajaković u Institutu Yad Vashem u Jerusalemu

Ambasadorka BiH u Izraelu Jelena Rajaković, obratila se danas u Institutu Yad Vashem u Jerusalemu, predstavnicima obrazovnih institucija i institucija vlasti iz BiH koji učestvuju na Seminaru o pedagoškom pristupu izučavanju Holokausta.

U svom obraćanju ona je navela da prisutni imaju čast što se danas nalaze ovde i što su dio projekta koji obuhvata rad sa profesorima širom svijeta, kojima se na ovaj način prenose iskustva o izučavanju Holokausta. Ambasadorka je izrazila očekivanje da će polaznici obuke steći šire razumijevanje onoga što se dogodilo u tom periodu, te usvojiti pedagoške smjernice i metode za obrazovanje o toj teškoj temi.
Ona je navela da se Bosna i Hercegovina sa velikim pijetetom odnosi prema holokaustu kao kao jedinstvenom primjeru u novijoj istoriji čovječanstva koji govori o sistematskoj i planskoj namjeri da se uništi čitav jedan narod, naglasivši da je ona ambasador zemlje u kojoj su Jevreji vijekovima živjeli i ostavili značajan trag u njoj.

izrael 2

Govoreći o fenomenu “izbora bez izbora” sa kojim su pojedinci bili suočeni tokom drugog svjetskog rata, ona je navela da su izučavanje i analiza uzroka koji su doveli do toga, put da se spozna i način na koji su lјudi živeli prije, tokom i posle Holokausta. 
Ambasadorka je pozdravila ovaj vid institucionalne saradnje između dvije zemlje uz i predloge i zaključak kako da se ta saradnja produbi u narednom periodu. 

Cilj seminara je da se omogući usavršavanje pedagoškog pristupa profesora u izučavanju Holokausta, kao i primijena na izučavanje istorije na našem području.

Leave a Comment