Share
Protestantska crkva u USA potpisuje ugovor sa pastorom 110 miliona dolara za 6 godina, a moto im je pomoć ljudima u potrebi

Protestantska crkva u USA potpisuje ugovor sa pastorom 110 miliona dolara za 6 godina, a moto im je pomoć ljudima u potrebi

U posljednje vrijeme se sve češće pominje protestantska radna etika. Naročito novoizabrani predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić insistira na usvajanju protestantskih životnih vrijednosti u našem narodu.

Ipak, kada se pogleda malo dalje u istoriju, vidjećemo da su upravo protestantske zemlje krivci za najveće genocide, kolonijalizam, robovlasništvo i da su bez problema usvajale najzloglasnije sisteme uništenja čovjeka.

Interesantan primjer ovih dana se dešava u Sjedninjenim Američkim Državama, gdje je jedan pastor Steven Furtick za svoju službu u crkvi potpisao ugovor na 6 godina, na 110.000.000 američkih dolara.

Ne, nije greška u brojkama, dobro ste vidjeli.

Dakle, dok se radi o drugima i propovjeda jevanđelje po svijetu, tu se govori o skromnosti, poniznosti, ljubavi…  Ali kada se dođe do vrha piramide, onda se govori o raskoši, bogatstvu, i vrlo često neumjerenosti, pa i o bahaćenju.

isarajevo protestanti 02

Crkva u Lakewood-u, Texas je poznata po Ostinu Joel-u jednom od najharizmatičnijih pastora u USA, i njegova zajednica na mjesečnom nivou zarađuje milione dolara od strane svojih vjernika. Interesantno je da je jedan dio protestantskih crkava zadržao desetak (davanje desetine prihoda crkvi na mjesečnom nivou), koji se spominje u Bibliji kao iznos koji su Jevreji davali za službu u hramu.

Iako su se protestanti odrekli svega što ima veze ja izvornim judaizmom, ipak su zadržali ovu zapovjest iz čisto pragmatičnih razloga. Kada imate države sa dobrim ekonomskim standardom i kada imate crkve poput one na slici, jasno je da desetak na par hiljada vjernika donosi milione dolara.

U šta se ti novci investiraju?

Pa prema priči koju ćete čuti od govornika ovih crkava, trebalo bi da se živi skromno po ugledu na Hrista, te da se sve djeli sa ljudima u potrebi ne gledajući na njihovo porijeklo. Samo ovaj iznos koji se daje pastoru, moglo bi se rješiti pitanje gladi u nekoliko siromašnih država svijeta.

Naravno, stara narodna kaže “sit gladnog ne razumije”.
Zaključak bi bio, da je prije ozbiljnih protestantskih radnih navika, potrebno prvo obezbjediti kolonije i robove, ubjediti ih da njihovo blagostanje dolazi u sljedećem životu, a sam ćivjeti upravo u ovom. Tako to u praksi izgleda.

Vidimo također da te protestantske zemlje ne prezaju da bombarduju po svijetu države koje “ugrožavaju njihove interese” ili im “uvode demokratiju” koja se by the way ne spominje u Bibliji na koju se pozivaju.

Pozivanje na Bibliju se koristi samo onda kada odgovara kontekstu imperijalizma.

www.isarajevo.net

Leave a Comment