Share
Otvoreno pismo potpredsjednika SDS-a ministru Kasipoviću

Otvoreno pismo potpredsjednika SDS-a ministru Kasipoviću

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Glamočak uputio je otvoreno pismo ministru pravde u Vladi Republike Srpske Antonu Kasipoviću.

Poštovani ministre pravde gospodine Kasipoviću,

Resor koji vodite trebalo bi da obezbijedi pravdu za sve građane Republike Srpske. Pravda je društveni korektiv koji treba da obezbijedi svim građanima jednaka prava u skladu sa njihovim zaslugama i potrebama. Nažalost, moramo primjetiti da od kad Vi stojite na čelu tog resora, pravda se dijeli selektivno i dostupna je samo pojedincima iz političkog tabora iz koga Vi dolazite.

Diskvalifikovali ste pravdu mnogima koji žive u Republici Srpskoj i zbog toga ne zaslužujete da Vas okitimo pijetetom ove velike ideje iako ona stoji u nazivu funkcije iza koje tako vješto volite da se sakrijete.

Kako drugačije objasniti Vaše ponašanje prema pokojnoj Danijeli Novaković, glavnom pravobraniocu Republike Srpske, ženi koja je samo željela odgovorno i časno da obavlja svoj posao? Bili ste upoznati o mobingu koji je proživljavala Danijela Novaković a nijednim potezom niste spriječili da se pakao koji je proživljavala prekine.

Iako Vas je pismom od 29. novembra 2016. godine Danijela Novaković detaljno upoznala sa problemima s kojima se susreće u radu i pritiscima koje proživljava od strane Mirka Stojčinovića niste uradili ništa da joj pomognete.

I pored toga što je u istom pismu od Vas tražila da podnesete zahtjev za smjenu Mirka Stojčinovića Narodnoj skupštini Republike Srpske, niste uradili ništa po tom pitanju.

Kada je Mirko Stojčinović zbog pritiska javnosti smijenjen sa pozicije zamjenika Glavnog pravobranioca Republike Srpske a odmah poslije smjene sa tog mjesta predložen i izabran odlukom Vlade Republike Srpske za pomoćnika direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, niste se usprotivili iako ste znali da je protiv Mirka Stojčinovića podnešena krivična prijava i da zbog toga Stojčinović nema ni pravno ni moralno uporište za ovo imenovanje. Ni Vi ni ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač niste se suprotstavili imenovanju na sjednici Vlade već ste ćutali. Ćutali ste, gospodine Kasipoviću, i glasali!

Dobro Vam je poznato da je u gore navedenom pismu Danijela Novaković upozoravala i tražila da ispitate veze Mirka Stojčinovića i Borislava Jeličića. Niste našli za shodno da to uradite. Danas, poslije svega viđenog jasno je zbog čega ste sve to ignorisali i zašto ste pred Narodnu skupštinu izašli sa prijedlogom da se Borislav Jeličić imenuje za zamjenika glavnog pravobranioca Republike Srpske.

Danijela Novaković Vam je tražila podršku i pomoć od institucija Republike Srpske, a prvenstveno od svog resornog ministra. Umjesto zaštite, nakon što je javno progovorila o pritiscima, dobila je poziv da dođe u Vaš kabinet. Da li je tačno, ministre Kasipoviću, da ste Danijelu Novaković pozvali u svoj kabinet nakon sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, nakon što je javno progovorila o pritiscima koje se vrše na nju? Da li je tom sastanku prisustvovao i tadašnji zamjenik pravobranioca, danas optuženi Mirko Stojčinović ili tačnije rečeno kada je Danijela Novaković stigla Vi ste već u svom kabinetu sjedili sa Stojčinovićem?

Odgovorite građanima Republike Srpske šta ste preduzeli da zaštitite glavnog republičkog pravobranioca Danijelu Novaković kako bi časno i savjesno nastavila štititi interese Republike Srpske, da li ste tražili policijsku zaštitu za nju i članove njene porodice, da li ste tražili od Ministarstva unutrašnjih poslova, Tužilaštva Republike Srpske ili neke druge nadležne institucije da ispitaju navode na koje je ukazivala. Ili ste gospodine Kasipoviću tražili da podnese ostavku. Javnost bi da čuje šta ste učinili da zaštite Ustav, zakon i glavnog republičkog pravobranioca, jer štiteći njih čuvate Republiku Srpsku.

Vi ste kao ministar pravde, u dva navrata predložili Narodnoj skupštini Republike Srpske dva zamjenika pravobranioca, koja su danas suočena sa optužbama za izvršenje krivičnih djela. Na ovaj način ste lično učestvovali u svjesnoj namjeri da sumnjiva lica izglasa Narodna skupština i time naštetili njenom dignitetu. Da li ste svjesno obmanjivali u oba slučaja Narodnu skupštinu gospodine Kasipoviću? Indicija da jeste stoji u činjenici da ste prilikom imenovanja Borislava Jelačića bili upozoravani od narodnih poslanika da povučete prijedlog jer se radi o licu za kojeg je glavni republički pravobranilac Danijela Novaković svojevremeno ukazivala na nezakonit rad. Ni tad, kao ni prethodno kada ste trebali zaštititi glavnog republičkog pravobranioca, niste preduzeli ništa. Niste htjeli, niste smjeli, danas je nebitno, nanijeli ste nesagledivu štetu Republici Srpskoj.

Da li je Vama kao sasvim običnom građaninu Republike Srpske normalno da dva puta u kratkom vremenu predložite za „prvog advokata“ najvećeg grada u Republici Srpskoj lica optužena za izvršenje krivičnih djela. Da Vas podsjetimo gospodine ministre, pravobranilac štiti interese Republike Srpske, a ne vrši krivična djela protiv interesa Republike Srpske?

I na kraju, pitamo Vas ministre da li Vam je poznato zašto Socijalistička partija nije bila za imenovanje Milimira Govedarice na mjesto Glavnog pravobranioca Republike Srpske? Da li je možda i novi glavni republički pravobranilac umiješan u jednu od afera? O toj umiješanosti tokom 2015. godine mnogi mediji su pisali. Izborom Milimira Govedarice svi medijski natpisi su nestali iz medijskih arhiva. Pitamo Vas da li Vam je poznato ko je sve učestvovao u medijskom čišćenju biografije novog republičkog pravobranioca Milimira Govedarice?

Pozivamo vas da zadržite minimum poštovanja prema institucijama i građanima Republike Srpske i podnesete ostavku na funkciju ministra pravde i potpredsjednika Vlade Republike Srpske. Toliko se zakonski i ljudski još može učiniti.

Leave a Comment