Share
Nevesinje: Radnici OŠ Risto Proroković protiv odluke o kombinovanim odjeljenjima

Nevesinje: Radnici OŠ Risto Proroković protiv odluke o kombinovanim odjeljenjima

Radnici OŠ „Risto Proroković“ izrazili su danas nezadovoljstvo povodom Informacije o mreži osnovnih škola sa prijedlogom racionalizacije koju je usvojila Vlada Republike Srpske, a u kojoj se navodi da će četiri devetorazredne područne škole u Nevesinju od naredne školske godine raditi sa kombinovanim odjeljenjima.

Uz podršku i potpise svih radnika škole upućen je dopis Ministarstvu prosvjete i kulture RS u kojem se ukazuje da bi rad u kombinovanim odjeljenjima smanjio kvalitet nastave i da bi šest radnika izgubilo radno mjesto i još sedam zaposlenih ne bi imalo punu normu časova.

 

Prenosimo u cjelosti Saopštenje za javnost OŠ „Risto Proroković“:

Na sastanku radnika naše škole održanom dana 01. 08. 2017. godine radnici su izrazili nezadovoljstvo i negodovanje povodom Informacije o mreži osnovnih škola sa prijedlogom racionalizacije, koju je usvojila Vlada RS dana 27.7.2017. a po kojoj naše 4 područne devetorazredne škole treba da rade u kombinovanim odjeljenjima. Sa ovim bi broj odjeljenja u područnim devetorazrednim školama sa 16 spao na 8, što je isto kao da su dvije škole zatvorene. Kombinovanjem odjeljenja u predmetnoj nastavi značajno je smanjen kvalitet nastave, a učenici jednog razreda u kombiniovanom odjeljenju nastavne jedinice bi slušali pola školskog časa.
PO Kifino Selo ima 30 učenika u višim razredima, nijedno odjeljenje nema manje od 4 učenika u razredu, pa je kombinacija nepotrebna, a jedno odjeljenje ima čak 13 učenika. Osim toga u ovo područno odjeljenje se upisuju djeca iz sela Krekovi koje je jedno od najbrojnijih sela u Hercegovini, a trenutno područna petorazredna škola broji 19 učenika. Naši učenici postižu odlične rezultate na takmičenjima iz svih predmeta, a učenica osmog razreda iz ove škole, Nataša Savić je ove godine učestvovala na Matematičkoj olimpijadi BiH. Nepravedno je prema svim učenicima, a pogotovo prema ovako uspješnim, da pohađaju nastavu u kombinovanim odjeljenjima.
Kombinacije u drugim PO – Odžak, Pridvorci i Zovi Do opravdane su tamo gdje u razredu ima jedan učenik, u ostalim NE!
Uz podršku i potpise svih radnika naša škola je uputila dopis Ministarstvu prosvjete i kulture u kome smo naveli sljedeće argumente:
– Da opština Nevesinje ima status nerazvijene pogranične opštine, smještene u brdsko – planinskom području sa izraženom oštrom planinskom klimom;
– Nalazi se u saobraćajno i komunikacijski loše povezanom području;
– Opština zahvata površinu od 1040 km2 , što je druga opština po površini u BiH;
– Smatramo da se kombinovanjem odjeljenja u predmetnoj nastavi značajno utiče na smanjenje kvaliteta nastave. Otežava se sačinjavanje kvalitetnog rasporeda časova s obzirom da nastavnici rade u više PO koja su međusobno značajno udaljena (i do 30 km) , kao i to da bi radili u našoj školi i drugoj školi u regiji;
– Uvođenjem kombinovanih odjeljenja u naše sve četiri područne devetorazredne škole bez radnog mjesta ostalo bi šest naših radnika i još sedam sa nepunom normom časova. Neki radnici bi imali mjesto u školama u regiji, ali bi morali svakodnevno putovati 54, 100 ili 130 km u jednom smjeru.
– Postoji mogućnost da nastavnici koji bi bili prisiljeni raditi u udaljenoj opštini napuste sa porodicama našu opštinu što bi dodatno smanjilo broj učenika u našoj školi i oslabilo i ovako nejaku opštinu.
Radnici OŠ „Risto Proroković“ Nevesinje

 

Herceg TV

Leave a Comment