Share
Gacko: Oštrije restrikcije vode

Gacko: Oštrije restrikcije vode

Zbog dugotrajne suše od danas su sa vodovodne mreže isključena seoska područja, odlučeno je na sastanku u Opštini Gacko.

Restrikcija vode u opštini Gacko koja je počela u drugoj polovini  jula, a podrazumijeva naizmjenično isključivanje seoskih područja, ušla je u ozbiljniju fazu.

Izvorište Vratlo sa koga se snabdijeva gradski Vodovod ne može da zadovolji potrebe potrošača, pa je donesena odluka da se sela potpuno isključe sa mreže do normalizacije stanja.

Sa problemom vodosnabdijevanja stanovništvo u ovoj hercegovačkoj opštini se suočava više od dvije decenije koliko traju i obećanja da će biti riješen. Ne oslanjajući se na “ sistem i institucije” u velikom broju seoskih domaćinstava su domaćini u međuvremenu izgradili bazene za skladištenje vode, i tako našli način da prevaziđu poslovično sušno ljeto u Hercegovini.

Na današnjem sastanku,kojem su pored zamjenika načelnika sa saradnicima prisustvovali i predstavnici preduzeća Vodovod, Komus i mjesnih zajednica, donesena je odluka da se za sve kojima je voda neophodna, organizuje prevoz cisternama Komusa i Vatrogasne jedinice.
Okvirno je dogovoreno da potrošači plaćaju isporučenu vodu, dok će troškove transporta snositi lokalna samouprava. Za cisternu do 8 kubika, cijena će biti oko 20 maraka.

Ukoliko u skorije vrijeme ne padnu i temperatura i kiša, upozoravaju stočari u gatačkoj opštini, problem napajanja stoke će eskalirati i vitalno ugroziti stočni fond. Stoga je odlučeno da se narednih dana posebno angažuje na čišćenju pojilišta.

Moja Hercegovina

Leave a Comment