Share
Više od 80% IT stručnjaka spremno da napusti državu zbog boljih uslova u inostranstvu

Više od 80% IT stručnjaka spremno da napusti državu zbog boljih uslova u inostranstvu

Nedostatak IT stručnjaka je globalni problem, čije se posljedice osjete i u Bosni i Hercegovini. Postojeći obrazovni sistem ne proizvodi dovoljno kadra te su kompanije sve češće suočene s tim da ne mogu popuniti otvorena radna mjesta. Problemu svakako doprinosi i činjenica da mladi sve više napuštaju zemlju u potrazi za boljim poslovnim mogućnostima, a među onima koji odlaze je i velik broj IT stručnjaka. Portal Paylab je početkom 2017. proveo istraživanje s fokusom na ICT stručnjake, koje je obuhvatilo Baltičke zemlje, Balkan i centralnu Evropu, u nastojanju da ispita njihovu spremnost za rad u inostranstvu.

Gotovo svi spremni otići

 Istraživanje pokazuje da je čak 78% ICT stručnjaka spremno napustiti regiju, ukoliko im se ukaže prilika za rad u inostranstvu. Istraživanjem je obuhvaćeno 4343 IT stručnjaka, softverskih inženjera, tehničkih stručnjaka i programera, iz 11 zemalja centralne i istočne Evrope. U istraživanje je bila uključena i Bosna i Hercegovina, odnosno Kolektiv – Posao.ba s najvećim portalom za istraživanje plata u BiH www.plata.ba. Poznato je da većina ICT stručnjaka pokazuje zanimanje za nove mogućnosti zapošljavanja i aktivno prati trenutne ponude na tržištu rada, čak i onda kada imaju stabilno zaposlenje i nisu u procesu traženja posla.

Žele nove poslove

Globalna studija Stackoverflowa, koja mapira karijerno ponašanje IT stručnjaka, takođe to potvrđuje s podatkom da samo 13,1 posto programera aktivno traži posao, ali da se njih 75,2 posto zanima za nove mogućnosti zapošljavanja. IT stručnjaci iz zemalja centralne Evrope i Balkana otvoreni su za privlačne poslovne mogućnosti i izražavaju relativno visoku spremnost putovanja u inostranstvo zbog posla. Samo 22 posto ispitanika zaposlenih u IT sektoru potpuno isključuju rad u inostranstvu. U BiH postotak IT stručnjaka koji su spremni na preseljenje zbog posla, uključujući i one koji bi se preselili samo na kraće vrijeme, dostiže čak 81 posto. Nedavno objavljena Studija razvoja IT sektora u Sarajevskom kantonu, čiju je izradu podupro projekt MarketMakers, kojeg podržava Vlada Švajcarske, pokazuje da IT kompanije u BiH uglavnom gube iskusne stručne kadrove spremne raditi na implementaciji kompleksnih projekata, kao i tim lidere koji vode i koordinišu implementaciju IT projekata.

Zamjena za izgubljeni kadar ne postoji na tržištu nego ju je potrebno stvoriti ponovnim investiranjem novca i vremena. Osim što negativno djeluje na operativno poslovanje IT industrije, odlazak stručnog IT kadra iz Bosne i Hercegovine ima za posljedicu i potencijalno velike ekonomske gubitke. U studiji se navodi da odlazak jednog senior softwer developera iz BiH prouzrokuje direktnu i indirektnu štetu od 4 miliona KM, dok je gubitak uzrokovan odlaskom stručnog IT kadra u posljednjih 12 mjeseci procijenjen na više od 300 miliona KM. Podjednako zabrinjava i podatak da broj IT stručnjaka koji su napustili Bosnu i Hercegovinu u proteklih 12 mjeseci premašuje ukupan broj studenata upisanih na sve fakultete koji edukuju IT kadar u sarajevskom kantonu. Kako ovaj proces zaustaviti, niko ne zna.

Leave a Comment