Share
Radnici ŽRS: Dodik nas je prevario!

Radnici ŽRS: Dodik nas je prevario!

Smanjenje radničkih i povećanje menadžerskih zarada, te najava prvih otkaza, teme su oko kojih će sutra ukrstiti koplja sindikalci i menadžment.

Dok se sindikati spremaju na pregovore, Čedomir Čedo Knežević, ikona martovskih protesta železničara, koji je na vrhuncu krize, pred radnike doveo predsednika RS  Milorada Dodika, ponovo poziva na pobunu.

”Danas nam je gore nego u martu. Zarade su nam smanjene, firma nas kažnjava, a predsednik nas je prevario. Iako je Dodik pred TV kamerama obećao da niko neće biti kažnjen zbog štrajka, više od 300 mojih kolega je disciplinski odgovaralo, a samo meni je, kroz odbitke od plate, izbijeno iz džepa više od 1.500 KM. Borba za radnička prava me skupo koštala, ali neću odsutati”, kaže Čedo i najavljuje da će se u narednih pet dana „dešavati svašta“.

Iz vodećih sindikata, međutim, poručuju da protesti nisu u planu i da imaju imaju preča posla.

”Nije u planu ni štrajk ni protest. Moramo hitno rešavati višak zaposlenih i druge probleme, o kojima ćemo sutra pregovatrati”, poručuje predsednik sindikata STD Zlatko Marin. 

Milijan Marković, predsednik većinskog Sindikata železničara RS, dodaje da će na dnevnom redu biti i ugovorene plate i još neka škakljiva pitanja, koja se više ne mogu odlagati.

Idućeg meseca ističu rokovi koje je Železnicama RS postavila Svetska banka, koja treba da odluči da li će ŽRS odobriti kredit od 50 miliona KM, namenjenih za rešavanje viška zaposlenih i „preslagivanje“ kompanije. Sindikati upozoravaju da u ŽRS još nije usvojen kolektivni ugovor, što je jedan od uslova za kredit, te da je ozbiljnije rešavanje viška zaposlenih, nemoguće bez novca.

Rukovodstvo ŽRS je najavilo da će radnike starije od 65 godina poslati u penziju, te da  zaposlenima na određeno i pripravnicima neće biti produženi ugovori. „Rešavanje“ ovih radnika ŽRS najmanje košta, ali će time broj zapsolenih biti smanjen za samo 73, a obećano je da će se brojno stanje do kraja godine smanjiti za 500.

Neko na more, neko na izletište

Jedan od vodećih sindikalca u ŽRS, Simo Cvjetković, predsednik Sindikata mašinovođa, sutra neće pregovarati sa menadžementom, jer je na odmoru u Crnoj Gori. 

Dok se Cvjetković odmara na moru, njegove kolege iz Sindikata transportne delatnosti sangu za teške pregovore će danas prikupljati u izletištu Mlinska reka, gde će održati sindikalnu skupštinu i radničke igre. Okupiće se oko 120 čanova sindikata i gostiju, a takmičiće se u fudabalu, šahu i potezanju konopca.

Blic

Leave a Comment