Share
Prirodno i zdravo: Od Trebinja preko Tjentišta do Sokoca

Prirodno i zdravo: Od Trebinja preko Tjentišta do Sokoca

Drugi sajam sira, vina, meda i tradicionalnih proizvoda okupio je u restoranu „Komlen“ na Tjentištu brojne izlagače sa područja Foče i drugih opština sa regije čiji su domaći specijaliteti još jednom opravdali visoku pozicioniranost na tržištu i privukli ogroman broj posjetilaca i turista širom evropskih zemalja. “Carska rakija”, nevesinjski nadaleko poznati sirevi,  fočanski “Zlatni sir” , delicije od smokava, prirodni čajevi, melemi i tinkture, rukotvorine i suveniri, bogatstvo domaćih, tradicionalnih proizvoda, dio su raznovrsne festivalske ponude predstavljene u prirodnom ambijentu NP „Sutjeska“, koji je organizator sajma.

sajam 1

Raj na zemlji je drugo ime za Sutjesku, ocjena je brojnih turista koji su se zaustavljajli na proputovanju kako bi u Dolini heroja probali domaće proizvode od Hercegovine do Romanije.Mađu njima i Italijan Andrea Patri:

-Danas sam ovdje pronašao predivno mjesto, sa odličnom hranom. Probao sam sir, med  vino, ovo je kao raj, ja zaista predlažem svima da dođu ovdje i da probaju hranu, a ove se prirode ne možete nagledati-očaran je Patri.

sajam 7

Visoke ocjene sajamskoj ponudi stižu i od Vojvođana, koji važe za dobre poznavaoce gastronomije. Privukli si ih proizvodi mljekare “Perfeto plus” iz Nevesinja. Dobar sir je, kažu, često bolji od najboljeg mesa.

-Probao sam sir sa biberom, sa paprikom, izvanredan ukus, nešto što će mi ostati za sjećanje. Ovo je pravi način da se ovi proizvodi vide, a volio bih da se ako kako može plasiraju i kod nas u Vojvodinu. Mi ćemo prenijeti samo najbolje utiske-kaže Dušan Milićev iz Zrenjanina.

sajam 9

-Ja sam nevesinjska snaha i meni je sve nevesinjsko divno, a ovaj sir sa bijelim lukom je mene očarao- kaže Radmila Gutić.

Dubrovčane je fascinirao liker od smokve i lavande, koji će kažu ponijeti sa sobom, ali i koji kilogram ovog ljekovitog voća.

-Liker od smokve sa lavandom je genijalan i smokve koje su odlične. Probaćemo još i džem, koji obećava čak i na pogled-saglasni su Glorija i Milan Ljepava iz Dubrovnika.

sajam 8

Najveća gužva na štandu Boža Vlačića iz Trebinja, koji je predstavio malo carstvo proizvoda od smokve.

-Slatko od smokava, džem, rakija, liker od smokve i lavande, paleta proizvoda je jako velika. Ne bih volio da mi se ponovi ovakva godina, i pored zalivanja slab je prinos, ali ja sam zadovoljan. Potražnje uvijek ima, a to pokazuje i ovaj sajam-kaže Vlačić.

sajam 11

Nevesinjci su se predstavili bogatim mliječnim i proizvodima od meda.

-Med i sve ostale pčelinje proizvode, propolis, polen, mješavine  medovača rakija. Ovo je jedna od najlošijih godina za nas pčelare u posljednjih pedeset godina i više, ali borimo se-kaže pčelar iz Nevesinja, Radmilo Govedarica.

sajam 10

-Visokokvalitetni sirevi, sirevi za mezu sa paprikom, biberom, do najvećeg specijalteta, sir iz mijeha, zatim tri vrste kajmaka, visokokvalitteno mlijeko sa hercegovačkih planina i visoravni-rekao je Blagoje Kravić, predstavnik mljekare „Perfeto plus“ i Nevesinja.

Da priroda čuva lijek za svakoga pokazao je pčelarski centar „Batinić“ sa Sokoca koji su predstavili različite prirodne preparate od biljaka i meda. Organska proizvodnja bez hemije garantuje kvalitet.

sajam 5

-Melemi na bazi meda, tinkture od biljaka, trava, kreme protiv bora, za njegu kože, kozmetika, mješavine za jačanje imuniteta, biljne kapi za ublažavanje različitih tegoba. Veliko je interesovanje za proizvode, svi traže prirodno, koliko god to ne izgleda nekad tako-kaže Dragan Batinić, vlasnik pčelarskog centra „Batinić“.

Domaće proizvode od najkvalitetnijeg voća i povrća, ali i ljekovitog bilja sa obronaka Zelengore, Vučeva i Maglića predstavilo je seosko domaćinstvo Kovač sa područja Tjentišta.

-Slatko od jagoda, borovnice, šipurka, ajvar, sokove od voća, naša je proizvodnja, a sve proizvode pravimo sa čistom izvorskom vodom koja nije hlorisana tako da je sve zdravo i ljekovito-kaže Ramiz Kovač, koji se može pohvaliti sa kvalitetnom domaćom rakijom od jabuka „Ramizovačom“.

sajam 6

Čuda prirode pretvorena u kvalitetne preparate predstavila je manufaktura Vladičić iz Foče, dok su kvalitetne tradicionalne proizvode od voća i povrća spremile vrijedne ruke domaćica iz ustikoljanskog Udruženja žena „Emina“.

sajam 13

Glavna tema ovogodišnjeg sajma, jeste orijentisanost ka održivom razvoju u ruralnim područjima. Osim što okuplja brojne izlagače, sajam pruža mogućnost da se autohtoni proizvodi Foče i opština u okruženju promovišu u turističkom smislu i to u jedinstvenom prirodnom ambijentu najstarijeg nacionalnog parka u BiH.

-Ovim sajamom pokušavamo da motivišemo domaće proizvođače i pružimo plasman njihovih prirodnih proizvoda. Svi ovi proizvodi uskoro će se moći prodavati u našem namjenskm objektu, tako da nastojimo da cijela regija ima korist od NP „Sutjeska“-rekao je Dejan Pavlović, direktor Parka.

sajam 14

NP “Sutjeska” iz godine u godinu bilježi sve veću posjetu domaćih i stranih turista sa svih kontinenata.  U odnosu na lani broj gostiju veći je za 20 odsto, zbog čega raste potreba za proširenjem smještajnih kapaciteta, na čemu rukovodstvo Parka intenzivno radi, u saradnji sa Vladom RS

 

Radio Foča

Leave a Comment