Share
Novi izbori, stara priča-Dodik ponovo gradi aerodrom u Trebinju

Novi izbori, stara priča-Dodik ponovo gradi aerodrom u Trebinju

Ideja o izgradnji aerodroma na Zupcima ponovno je aktuelizovana nakon što je Trebinje posjetio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je prilikom obilaska „grada Sunca“ izjavio da će Vlada RS sa vlasnikom „Svislajona“ Rodoljubom Draškovićem i gradskom upravom Trebinja razgovarati o izgradnji aerodroma u ovom gradu. Zanimljivo je da je predsednik RS iznio i prijedlog da taj aerodrom nosi naziv upravo po vlasniku „Svislajona“.

 

Podsjećamo da je Drašković, u aprilu prošle godine, izjavio da odustaje od gradnje aerodroma na Zubcima zbog, kako je tada naveo, „nepostojanja političkog konsenzusa“.

Istovremeno, na tematskoj sjednici Skupštine grada Trebinja takođe se pominjao trebinjski aerodom, o kome se u Hercegovini pričalo godinama.

Nerješeni imovinski odnosi

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da je prije nekoliko dana otvoren tender za Strategiju razvoja trebinjskog aerodroma.

– Izdovojiće se 400.000 KM za priključke vode i rekonstrukciju strujnog priključka, strategiju razvoja, kao i rešavanje imovinskih odnosa. Očekujemo da se uradi kvalitetna studija za investitore koji žele da ulažu u Trebinje. Sa takvom dokumentacijom će se moći dobiti i građevinska dozvola – istakao je Petrović na tematskoj sjednici o kapitalnim investicijama do 2020. godine.

On je naveo da na lokalitetu gde je planirana gradnja aerodroma još nisu rješeni imovinski odnosi sa „Šumama RS“, niti je to zemljište prepisano na grad Trebinje.

Međutim, šef kluba odbornika PDP u Skupštini grada Trebinja Ljubiša Krunić kaže da opozicija ne veruje da će ikada biti izgrađen aerodrom u Trebinju.

– Ni ova, a vjerovatno ni neke buduće Vlade RS nemaju interes da grade aerodrom. U okruženju imaju četiri aerodroma – u Mostaru, Dubrovniku, Tivtu i Podgorici. Priča o aerodromu traje godinama i o tome je više izlišno govoriti. Možda bi pistu imali i ove godine da Rodoljub Drašković nije zaustavljen u radovima koje je bio započeo – zaključio je Krunić.

Trebinjci skeptični

Naime, po nacrtu srednjoročnog plana kapitalnih investicija, usvojenom na tematskoj sednici Skupštine grada, grad bi trebao izdvojiti 50.000 KM u ovoj godini, a preduzeće Aerodromi Srpske ostalih 350.000 KM u narednih 6 godina.

Dužina piste na „novom“ trebinjskom aerodromu trebala bi biti 1.700 metara, a vrijednost oko 25 miliona KM.

S druge strane, stanovnici Trebinja, kada su čuli da se ponovno priča oko aerodroma pokrenula, navode da se ona često aktuelizuje.

– To se najavljuje svaki put kada se bliže izbori. Godinama slušamo ta predizborna obećanja, a još nema ni pristupnog puta lokaciji gdje bi on trebalo da bude izgrađen – komentarišu Trebinjci najnoviju ideju o novoj rundi razgovora o avionima koji bi letjeli iz Trebinja.

Naime, Zubačko polje je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije korišteno kao uzletište za vojnu avijaciju i zato je ta lokacija izabrana za gradnju aerodroma.

Za preduzeće milion KM

Vlada Srpske je potrošila više od milion KM za petogodišnje postojanje Javnog preduzeća „Aerodrom Trebinje”, čije su kancelarije bile u centru grada, a koje je 2014. godine ugasila. Nakon toga je i obrisano iz registra privrednih subjekata.

Prema prvim obećanjima, avioni sa Zubaca kod Trebinja trebali su da lete od 2010. godine.

Izvor: banjalucki.net

Leave a Comment