Share
Hercegovini u plamenu niko ne pomaže

Hercegovini u plamenu niko ne pomaže

Ko pomaže Hercegovini u plamenu i da li su ispunjeni uslovi za proglašenje stanja elementarne nepogode u ovom dijelu RS? Pitanja su koja su novinari N1 uputili Vladi RS-a.

Dok se odgovor čeka nije izostala tradicionalna priča, o optužbama za prenos nadležnosti.

“Izgorjela nam je štala , šest teladi, jedna junica, primakla se bila vatra kućama, srećom odbranili smo. Sad nemamo sijena, niti gdje napasti ovce. Bože moj pašće kiša, opet će trava početi rasti.”

“Pašće kiša, trava će opet narasti”, optimistično je , u momentu kada im je izgorjelo sve od čega žive, prije mjesec i po dana rekla Milica Škorić. Skromni mladi bračni par koji prkosi bijeloj kugi u hercegovačkom kršu, nije obradovala kiša. A ni šteta im nije u potpunosti nadoknađena. Ublažila ju je jednokratna pomoć opštine od 5.000 KM.

Dok je Hercegovina gorjela, Vlada RS je redovno zasjedala, a premijerka je u međuvremenu stigla i do Amerike. Od entietskih institucija aktivna na požarištima bila je Civilna zaštita. I danas su na teren uputili 10 svojih ljudi sa opremom koju su imali.

“Trenutno danas iz Uprave otišao jedan broj naše skromne pomoći koji smo od sebe odvojili, kada je riječ o odjeći, obući naprtnjačama, ali smo poslali i jedan broj guma za Lade”, kazao je Mile Međed, direktor Civilne zaštite RS.

Desetine hektara opožareno je kažu na području hercegovačkih opština. Sa vatrom se zbog nedostatka opreme borio goloruki narod, jer manjka i vatrogasaca kako kažu u krovnom Vatrogasnom savezu. Berkovići primjera radi imaju samo jednog profesionalnog vatrogasca.

Iz Vlade RS danas nije bilo odgovora na pitanja da li su razmatrali stanje na pogođenom terenu, ili eventualno proglašenje stanaj elementrane nepogode.

Izostali su odgovori ali ne i optužbe.

Direktor entitetske civilne zaštite optužio je Ministra sigurnosti BiH da krši Ustave države i entieteta pokušajem centralizovanja sistema zaštite i spasavanja.

“Ne uvlačite požar u politiku”, odgovorio je Dragan Mektić, pozivajući građane da od države traže odštetu.

“Mi ovdje između sebe se ne možemo dogovoriti unutar naših granica, kakve su takve su da jedni druge pomažemo, da postoji zajednički sistem koordinacije, plan opremanja, pa što imaju jedni ne moraju drugi. Ja tu vidim ulogu ministarstva, ja ću kao ministar za dan dva otići u Hercegovinu i podijeliti neku donaciju.”

Ne postoji zvanična preliminarna procjena štete od požara na području Hercegovine. Pojedine pogođene opštine već su najavile da će Vladi RS uputiti zahtjev za odštetu. No, s obzirom da nije proglašeno stanje elementarne nepogode, ishod eventualnih zahtjeva se naslućuje.

Vlada RS za dva mjeseca koliko gori Hercegovina nije imala hitnu ili tematsku sjednicu o stanju požarišta na ovom dijelu RS. Jedina mjera koja je javnosti poznata, a može se dovesti u vezu sa zaštitom i prevencijom od požara jeste novo kreditno zaduženje od 10 miliona KM, za kupovinu helikoptera.

N1

Leave a Comment