Share
Vlada RS krije od javnosti informacije o svom radu: O milionima odlučuju narodu iza leđa

Vlada RS krije od javnosti informacije o svom radu: O milionima odlučuju narodu iza leđa

Pres konferencije su u Vladi RS retke, saopštenja za javnost štura, a usvojeni dokumenti najčešće nedostupni.

Pojedini novinari i aktivisti čak smatraju da je aktuelni saziv Vlade RS najzatvoreniji u posleratnoj istoriji RS, jer izvršna vlast sa javnoću komunicira najčešće saopštenjima, u kojima se objavi samo ono što vlasti odgovara.

 

Tako je tokom avgusta Vlada na četiri sednice usvojila 84 odluke i zaključka, u kojima se, odlučivalo, između ostalog i o četiri zakona, stotinama hektara javnog zemljišta i više od 17 miliona KM javnog novca.

Ipak, održana je samo jedna pres konferencija, na kojoj se ministar industrije i energetike hvalio rastom industrijske proizvodnje u RS.

– Pres konferenciju sazivamo uvek kada postoji veliko interesovanje medija – kaže Vera Sajić, šefica Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Dodaje „nema utisak“ da javnosti nisu dostupne informacije i dokumenti koje usvoji Vlada RS.

– Što se tiče Biroa Vlade RS za odnosne s javnošću, mi se uvek trudimo da novinarima masksimalno izađemo u susret i dostavimo sve tražene materijale ili odgovore na pitanja. Što se tiče službi za odnose s javnošću u ministarstvima, moguće je da je komunikacija malo usporena zbog godišnjih odmora – kaže Vera Sajić.

Da li zbog godišnjih odmora ili iz nekih drugih razloga, „EuroBlic“ ni nakon upornih zahteva nije dobio dokument o raspoređivanju 250.000 KM iz budžeta RS, namenjenih za održavanje spomenika borcima za slobodu iz različitih perioda 20. veka, kao ni dokumente i pojašnjenja koja se odnose na dodelu podsticaja iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede.

Kako nezvanično saznajemo, bez obzira na to što su po zakonu i konvencijama informacije o radu vlasti „javno dobro“, njihova dostupnost zavisi od toga ko vodi koje ministarstvo.

– Svako ministarstvo je feud za sebe i svaki ministar se prema informacijama ponaša kao da one njegova lična svojina, pa u nekim ministarstvima bez ministrovog odobrenja novinari ne mogu dobiti ni slova – navodi naš izvor.

Odborniku 100.000 KM

Vlada RS je nedavno odobrila 100.000 KM firmi „Rankić Company“ iz Srebrenice, s obrazloženjem da je ovo preduzeće osnovao je s ciljem organizovanja otkupa, prerade i skladištenja maline.

Ni nakon brojnih zahteva, od Ministarstva poljoprivrede nismo dobili odgovor na osnovu čega je podsticaj dodeljen baš tom preduzeću.

Osnivač preduzeća je Velibor Rankić, odbornik SO Srebrenica, izabran na listi DNS.

Blic.rs

Leave a Comment