Share
Dodik: Usaglasiti neutralni vojni status sa Srbijom

Dodik: Usaglasiti neutralni vojni status sa Srbijom

U Banjaluci je održan sastanak predstavnika vladajuće koalicije u RS-u, koju čine Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratski narodni savez(DNS) i Socijalistička partija (SP).

Medijima se nakon sastanka obratio predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik.

“Mi smo danas sastali da razmotrimo nekoliko važnih pitanja vezanih za društveno političku situaciju u RS. Razgovarali smo o najavljenim pričama o interpelacijama koje pokušđavaju destabilizovati situaciju u RS, a dolaze iz opozicije”, kazao je Dodik i dodao:

Moramo se nastaviti pitanjima stabilizacije. Na prvoj narednoj skupštini ćemo pokrenuti suspenziju Delakaracije i pokrenuti demilitarizaciju koja podržava puteve vezanima za euroatlantske integracije. NSRS bi preuzela dalju demilitarizaciju u BiH. Treba donijeti konačnu odluku o tome koja će važiti za ovo vrijeme i usaglašeno sa stavom Srbije, a to je neutralni vojni status“, istakao je Dodik.

Dodao je da se mora zaštititi imovina kada je riječ o knjiženju vojne imovine.

Zaštititi ćemo imovinu i lica tako što neće biti uknjižbe imovine na ime RS bez saglasnosti NSRS. Biće pokrenut postupak smjene revizora“.

Istakao je da je situacija u RS stabilna i dobra.

“Situacija u RS što se tiče stabilnosti je dobra. Na nivou fonda u RS smo imali povećane prihode od oko 100 miliona do augusta ove godine. Ne pokazuje se urgentnim korištenje sredstava uplaćenim za klirinški dug”, poručio je.

Predložit ćemo izmjene zakona o budžetskom okviru, te predložiti da se o budžetu glasa samo jedan put, na nivou skupština. Koalicija želi nastaviti zajednički rad, a određeni mediji problematizuju ono što nije upitno niti je sporno. Pokušavaju se podaci iz revizije pokazati kao dominantni. Revizija se bavi učinkom određenih politika, a mi imamo ozbiljan problem kao što je katastrofalna suša koja nam je desetkovala poljoprivredu“, poručio je Dodik.

N1

Leave a Comment