Share
Šnjegota: Vlast godinama ponavlja iste propuste

Šnjegota: Vlast godinama ponavlja iste propuste

Glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota rekao je da javne institucije u Srpskoj godinama prave iste propuste u radu, koji se najčešće odnose na nepravilnosti u javnim nabavkama, zapošljavanju, ali i kršenje budžetskih propisa.

Šnjegota je naveo da je na adresu glavnog republičkog tužioca u ovoj godini proslijeđeno 12 izvještaja koji se odnose na devet subjekata obuhvaćenih revizijom. 

“Umjesto odgovarajuće reakcije nadležnih s ciljem rješavanja problema na koje ukazuju revizori, u posljednje vrijeme imamo reakcije u pravcu pokušaja osporavanja revizorskih nalaza, što je pogrešno i kontraproduktivno”, rekao je Šnjegota za “Glas Srpske”. 

On navodi da aktuelni podaci iz registra revizorskih preporuka datih kroz finansijsku reviziju upućuju na zaključak da nema značajnijih promjena u ovoj oblasti, odnosno da je 57 odsto preporuka realizovano u potpunosti, 23 djelimično, a da je 20 odsto potpuno nerealizovano. 

“Postoji znatan prostor za dodatno unapređenje i aktivniji odnos subjekata revizije prema revizorskim preporukama, čime bi temeljne karakteristike sistema upravljanja javnim novcem zasigurno bile poboljšane”, istakao je glavni revizor Republike Srpske. 

On je rekao da ga je iznenadila izjava ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije da Glavna služba “ucjenjuje Vladu Republike Srpske svojim neprimjerenim izvještajima”, te je zaključio da je riječ o paušalnoj i ni na čemu zasnovanoj optužbi

Srna

Leave a Comment