Share
Fakulteti u Srpskoj poluprazni, studenata sve manje

Fakulteti u Srpskoj poluprazni, studenata sve manje

Na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj ima još 2.707 slobodnih mesta, pa je u drugom roku moguće upisati čak i prava, ekonomiju ili medicinu.

Na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu maturanti se za upis mogu prijaviti do petka, prijemni ispiti će biti održani u ponedeljak, 4. septembra, a rezultati ispita biće objavljeni do srede. Izlazak na prijemni se plaća od 60 do 70 KM.

 

Na banjalučkom Univerzitetu ostalo je još 1.472 mesta, od čega čak 1.032 za sufinansirajuće studente. Najmanje studenata u prvom roku je upisano na Rudarski fakultet u Prijedoru, svega osmoro, pa je dekan ovog fakulteta Vladimir Malbašić javno pozvao maturante da upišu rudarstvo.

Skoro poluprazni su ostali i banjalučki Šumarski, Poljoprivredni i Prirodno-matematički fakultet.

Slobodnih mesta ima čak i na, ranije najpopularnijim, Ekonomskom i Pravnom, ali su na ovim fakutetima popunjena mesta za studiranje na budžetu. Na Medicinskom slobodnih mesta nema, osim za strance i za vanredne studente zdravstvene nege. Popunjen je i Fakultet bezbednosnih nauka, gde se mogu upisati još samo dva vanredna studenta.

Za razliku od banjalučkog, na Medinicnskom fakultetu u Foči maturanti još mogu upisati medicinu ili stomatologiju.

Ovaj fakultet je deo Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na kojem je nakon prvog roka više od polovine mesta ostalo nepopunjeno. U drugom roku maturantima je na raspolaganju 1.235. mesta, a najviše ih ima na Pedagoškom, Pravnom i Poljoprivrednom fakultetu u Palama i Bijeljini, gde je ostalo ukupno 317 mesta, i to mahom za vanredne i samofinasirajuće studente.

Čak i na Elektrotehničkom fakultetu, koji je među mladima sve popularniji, u prvom roku je u Istočnom Sarajevu upisana samo polovina studenata, pa su slobodna još 73 mesta.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Banjaluci dr Strain Posavljak ranije je za “EuroBlic” izjavio da je plan da se ove godine na javne i privatne fakultete u RS upiše oko 8.000 brucoša nerealan, s obzirom na to je u Srpskoj iz godine u godinu sve manje maturanata.

Mladi neće u sveštenike

Mada u javnosti vlada predstava da je sveštenički poziv jedan od najpoželjnijih i da je duhovnim pastirima posao zagarantovan, mladi se nisu baš otimali za mesto na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči.

Od ukupno 70 mesta, nakon prvog upisnog roka skoro polovina je ostala nepopunjena. Na bogoslovsko pastirskom smeru, te na pravoslavnoj teologiji ima mesta za još ukupno 34 brucoša.

Na Bogoslovskom juče nisu primali prijave za drugi rok, zbog pravoslavnog praznika Velike Gospojine.

Leave a Comment