Share
Vlada usvojila mjere za ublažavanje uticaja suše

Vlada usvojila mjere za ublažavanje uticaja suše

Vlada Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci mjere za ublažavanje uticaja suše na poljoprivrednu proizvodnju kojima će biti obezbijeđeno pet miliona KM za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje.

“Usmjeravanje dodatnih pet miliona KM samo je jedna od mjera koje je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a kojom će poljoprivrednicima biti obezbijeđeno 40 odsto fiksnog povrata sredstava u odnosu na troškove investicije koja se odnosi na nabavku opreme za navodnjavanje”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Na radno-konsultativnoj sjednici usvojena je i mjera kojom je predviđeno usmjeravanje dodatnih pet miliona KM za podršku novom ciklusu proizvodnje.

“Ova mjera biće realizovana tako što će biti povećan regres za dizel za 20 odsto, odnosno sa 100 na 120 litara po hektaru obradivih površina, a biće finansirana i nabavka regresiranog đubriva od 150 kilograma po hektaru obradivih površina”, navodi se u saopštenju.

Ukupno za ove dvije mjere biće obezbijeđeno 2.625.200 litara dizela i 19.689.000 kilograma đubriva, a, prema evidencijama resornog ministarstva, mjerama će biti obuhvaćeno 25.670 poljoprivrednih gazdinstava koja imaju aktivan status u registru ovih gazdinstava.

Osim toga, zakupci i koncesionari poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske imaće pravo na povrat 50 odsto plaćenog iznosa za zakupnine i koncesione naknade za 2018. godinu – ova mjera će se odnositi na 361 korisnika, a ukupno umanjenje obaveze iznosilo bi 788.989 KM.

U saopštenju se ističe da će biti finansirani troškovi pojačanog ispitivanja uzoraka svježeg mlijeka i hrane za životinje na pojavu mikotoksina.

“Investiciono-razvojna banka Republike Srpske biće zadužena da razmotri mogućnost reprogramiranja kreditnih obaveza i produženja grejs perioda za subjekte u poljoprivredi i prehrambenoj industriji koji su korisnici direktnih plasmana ove banke, a Vlada je sugerisala svim poslovnim bankama da revidiraju kreditne obaveze subjekata u poljoprivredi, imajući u vidu tešku poljoprivrednu sezonu”, dodaje se u saopštenju.

Pokrenuta je i inicijativa za smanjivanje cijene priključka za navodnjavanje na elektrodistributivnu mrežu i cijene električne energije koja se koristi za navodnjavanje.

Predloženo je i uvođenje nove mjere-podsticaja za izgradnju zimskih mini-akumulacija u uvalama za područja bez vodotokova i niskog nivoa podzemnih voda, te povećanje obuhvata osiguranja u sektoru poljoprivrede.

“Među mjerama koje je danas usvojila Vlada navedeno je i da su u cijelosti izmirene obaveze po osnovu podsticaja za 2016. godinu, za tekuću godinu je isplaćeno oko 24 miliona KM, dok će u narednom periodu biti isplaćen ostatak, kako bi agrarni budžet za ovu godinu već sada bio realizovan u iznosu od 50 odsto”, navodi se u saopštenju.

SRNA

Leave a Comment