Share
Mapa vehabijskih enklava u BiH: Naseljavaju uglavnom “građanske” dijelove BIH, izbjegavaju Srpsku i treći entitet

Mapa vehabijskih enklava u BiH: Naseljavaju uglavnom “građanske” dijelove BIH, izbjegavaju Srpsku i treći entitet

Iako je logično da radikali trče ka radikalima, vehabijske zajednice u BIH skoncentrisale su se u “građanskim” dijelovima BIH. U prostorima koji slave antifašizam i univerzalne vrijednosti. Praktično niti jednog naselja nema na prostoru genocidne Republike Srpske i UZP-a gdje žive fašisti i ustaše. Što je zapravo jako čudno. I trebalo bi zanimati sociologe. Kako građani, antifašisti i napredna inteligencija, žive s njima nešto je o čemu ne znamo ništa. A morali bismo znati.

U Srpskoj su ogorčeni: “Pa niesmo ni mi šugavi oca mu, zašto nas izbjegavaju, govori nam Simo Marić iz Prijedora, a isti stav ima i Šime Marić iz Gruda: Zašto oni nas izbjegavaju, što našoj uljudbi fali?”

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske danas je objavila najnoviji izvještaj o stanju bezbjednosti ističući pri tome da u susjedstvu Hrvatske ima više od 10.000 sljedbenika selefizma, od kojih neki podržavaju terorizam.
“U državama jugoistočnog susjedstva trenutačno ima više od 10.000 sljedbenika salafizma okupljenih u više desetaka tzv. paradžemata i nekoliko enklava. Pri tome, pripadnici tzv. političkog salafizma ne zagovaraju nasilje, dok pripadnici tzv. džihadištičkog i takfirskog salafizma odobravaju terorističke napade. Uz to, ne priznaju stajališta službenih islamskih zajednica, zakone ni demokratsku vlast države domaćina”, navodi se u izvještaju SOA-e, prenosi Klix.

SOA navodi i da je zabilježen porast broja sljedbenika salafizma i u zapadnoevropskim državama.

“Primjerice, njemačka sigurnosna služba objavila je da je u Njemačkoj broj sljedbenika salafizma porastao s 8.350 u 2015. godini na 9.700 u 2016. godini”, navode u izvještaju.

Istaknuto je da je od početka rata u Siriji i osnivanja ISIL-a, njegovim redovima se priključilo hiljade Evropljana, dok se s područja hrvatskog jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo skoro 1.000 osoba, uglavnom sljedbenika džihadističkog salafizma.

Interesantno je da SOA konkretno ni na jednom mjestu u izvještaju ne spominje BiH, ali koristi termin jugoistočno susjedstvo. To je naročito zanimljivo u kontekstu posljednjih izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je u više navrata ponovila da je BiH potencijalno leglo terorista, te da ima informacije da u BiH živi 10.000 potencijalnih terorista.

Sve te informacije zvanične institucije BiH su negirale, poručivši da BiH prijeti teroristička opasnost u istoj mjeri koliko i Hrvatskoj i drugim evropskim zemljama.

Kompletan izvještaj SOA-e možete pročitati OVDJE.

Klix.baLeave a Comment