Share
Veliko osvježenje u MUP Srpske: Posao za 200 mladih policajaca

Veliko osvježenje u MUP Srpske: Posao za 200 mladih policajaca

Vijest da Policijska akademija u Banjaluci ove godine prima skoro duplo više kadeta, među mladima se proširila poput munje, pa ih se prijavilo čak šest puta više nego što je predviđeno konkursom.

Dok su banjalučki amfiteatri poluprazni, a na pojedinim fakultetima pojavilo se tek nekoliko brucoša, za one koji školuju mlade iz oblasti bezbjednosti ove godine nema zime.

Besplatna školarina, te siguran posao i plata, dovoljan su motiv da se za 200 mjesta na Policijskoj akademiji prijavi više od 1.200 kandidata iz cijele Republike Srpske.

Iako prijemi ispit nije bio nimalo lak, trebalo je proći psiho test, zatim detaljan ljekarski pregled, a onda i test fizičke spremnosti, što je pošlo za rukom samo najsposobnijima.

Kadeti Policijske akademije sa časovima počinju početkom oktobra, na akademiji u Banjaluci će boraviti šest mjeseci, gdje će živjeti, učiti i vježbati, a zatim još šest mjeseci raditi pripravnički rad, poslije čega su spremni za posao.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kažu da je više od 200 kadeta poslednji put primljeno davne 2003. godine, a da je ovaj put više mjesta stvoreno zbog povećanog broja odlazaka u penziju.

Osim kadeta Osnovne policijske obuke, ove godine MUP je postao bogatiji i za 37 kadeta koji se školuju za potrebe Specijalne antiterorističke jedinice, koji su prije nekoliko dana završili prvu fazu obuke i započinju pripavnički rad.

Sudeći po interesovanju za Fakultet bezbjednosnih nauka, bezbjednost je među mladima postala pravi hit.

Ovaj fakultet jedini je koji je uz Medicinski bio popunjen još u prvom upisnom roku, što pokazuje koliko je interesovanje mladih za oblast bezbjednosti skočilo u odnosu na prethodne godine.
Sudeći po svemu, slobodno se može reći da su bezbjednost i medicina najinteresantniji mladima.

Leave a Comment