Share
Foča: Na siguran porođaj u fočansku bolnicu dolaze i iz FBiH

Foča: Na siguran porođaj u fočansku bolnicu dolaze i iz FBiH

Redovno savjetovanje trudnica, kvalitetan tretman, ljubazan pristup i savremeni uslovi koje posjeduje Ginekološko-akušersko odjeljenje Univerzitetske bolnice u Foči rezultirali su da u ovu zdravstvenu ustanovu, osim sa područja gornjodrinske i sarajevsko-romanijske regije, na porođaj dolazi i sve više žena iz hercegovačkih i opština u Federaciji BiH.

U proteklih par dana zabilježeno je čak 11 poroda, a na godišnjem nivou obavi se više od 350.

Među porodiljama i dvadesetsedmogodišnja Suzana Tabaković iz Bileće, koja je na svijet donijela sina Vukašina. Kvalitet usluga, stečeno povjerenje u ljekare i ljubaznost osoblja bili su presudni su da ova mlada majka svoj drugi porođaj obavi baš u fočanskoj bolnici.

„Beba je dobro, ja se dobro osjećam, sve je proteklo kako treba, prezadovoljna sam tretmanom i odnosom i stalnom brigom i prema meni i prema bebi“, ističe Tabakovićeva.

Na postporođajnom oporavku, sa sinom Lazarom, u fočanskoj bolnici i dvadesetdevetogodišnja Nataša Vukašinović iz Pala.

„Ovdje sam došla da se porodim jer sam čula sve najbolje i uvjerila se u kvalitet usluga i ljubaznost osoblja, ne bih nikog posebno isticala, ali bih svim trudnicama preporučila ovu ustanovu“, kaže Vukašinovićeva.

Za lak i siguran porođaj neophodan je kontinuiran devetomjesečni rad sa trudnicama, međusobno povjerenje, savjetovanje i saradnja. Porođaj je jedan od najradosnijih, ali i najstresnijih događaja u životu žene. Zbog toga je važno buduće majke upoznati i pripremiti za porođajni proces, objašnjava ginekolog Vladimir Čančar:

„Odnos između porodilje i ljekara je neminovan, i nama je daleko lakše da porađamo trudnice koje znamo od ranije, kojima smo vodili trudnoću, nego one koje vidimo prvi put na porođaju, jer i psihološki profil trudnice upoznamo kroz devet mjeseci naše saradnje i kontrola. U svakom slučaju saradnja je mnogo važna, i sa ljekarima i sa babicama, i dobra saradnja rezultira dobrim ishodom“, kaže Čančar.

Dobar ishod dugogodišnja je praksa fočanske ginekologije. Načelnik ovog odjeljenja Radislavka Lečić ističe da je najveći broj porodilja koje dolaze iz sa područja Gornjeg Podrinja, Hercegovine, ali i iz federalnih opština, Goražda i Sarajeva. Najvažnije od svega je imati dobar odnos prema porodiljama, kaže Lečićeva:

„Naravno da je najvažnije i prioritetno profesionalno privesti trudnoću kraju, obaviti porođaj bez problema i dobiti zdravo novorođenče, ali isto tako je mnogo bitno i mi jako polažemo na to da svakoj porodilji ostane taj čin rađanja u najljepšem mogućem sjećanju. Dosta žena odlučuje se i na porođaj uz pomoć epiduralne anestezije i mi smatramo da je broj porodilja koje dolaze rezultat dobrog odnosa i povjerenja“, kaže Lečićeva.

Značaj rađanja i kvalitet rada Ginekološko-akušerskog odjeljenja prepoznaje i Ministarstvo porodice omladine i sporta RS. Nedavno su fočanskom porodilištu donirali 20 000 maraka za nabavku kreveta za porodilje i bebe, što je, kako su istakli u resornom ministarstvu, samo dio podrške natalitetu i unapređenju rada ovog odjeljenja.

Radio Foča

Leave a Comment