Share
Biste Lenjina i Stalјina zvanično otkrivene u Moskvi

Biste Lenjina i Stalјina zvanično otkrivene u Moskvi

Bronzana bista Josifa Stalјina otkrivena je u Moskvi, uz biste drugih sovjetskih vladara, uprkos kritika da je to pokušaj vlasti da rehabilituju diktatora.

Bista je otkrivena istovremeno sa bistama još šest sovjetskih vođa, postavlјenih hronološkim redom – od Vladimira Iliča Lenjina, osnivača Sovjetskog Saveza do Mihajla Gorbačova.

Staljin, Lenin

Biste su postavlјene u Aleji vladara, otvorenoj u Moskvi 2016, i gde su do sada bile 33 biste istorijskih ličnosti koje su vladale Rusijom od 9. veka.

Formiranje Aleje vladara je inicijativa ruskog Društva za vojnu istoriju, organizacije koju je osnovao predsednik Vladimir Putin. Aktuelni predsednik te organizacije je sadašnji ministar kulture Vladimir Medinski.

Reditelј i poslanik Stanislav Govorjuhin rekao je na ceremoniji otkrivanja da je projekt namenjen mladoj generaciji koja treba da se upozna sa nepristrasnom verzijom ruske istorije.

Rusko društvo je i dalјe duboko podelenjo oko Stalјinove ličnosti, neki u njemu vide pokretača industrijalizacije zemlјe i pobede nad nacističkom Nemačkom, dok ga drugi osuđuju kao tiranina koji je odgovoran za smrt miliona lјudi, navodi agencija Frans pres.

Stalјinov grob je i dalјe kod Kremlјa, na Crvenom trgu, odmah iza mauzoleja Lenjina, njegovog prethodnika.

„Zar nije Stalјin vladao Rusijom“, rekao je novinarima portparol Kremlјa Dmitrij Peskov koji je naglasio da se ta bista otkriva u okviru šireg projekta Aleje vladara.

Izvor: RTS

Leave a Comment