Share
Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija

Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija

Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zbog, kako navode, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, prenose podgorički mediji.
U Pokretu tvrde da je Risto Radović, u monaštvu Amfilohije, svojim izjavama na liturgijama u Crmnici i Cetinjskome manastiru 17, 19. i 21. septembra počinio krivično delo.
„Radović je počinio krivično delo povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim delom izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje iz člana 370 KZ CG, jer je povezujući Crnogorce sa domaćim životinjama (volovima) koje su sinonim za maloumnost i mentalnu zaostalost, namerno narušio ugled nacionalnog imena ’Crnogorac’, tako da pomen crnogorskoga imena poprima izrugujući oblik, kompromitujući celu jednu naciju u zemlji i van“, saopštio je Crnogorski pokret.

Istovremeno je, tvrdi Pokret, Crnogorce katoličke i islamske veroispovesti, kao i ateiste, izložio uvredama, zato što kao muslimani i ateisti nisu kršteni niti miropomazani, „odnosno kao katolici i pravoslavci nisu kršteni i miropomazani u Beogradskoj patrijaršiji“, preneo je RTCG.

Crnogorski pokret tvrdi i da je svojom izjavom u vezi sa vraćanjem krsta na podgoričkoj Sat-kuli uvredio muslimane i tursku državu, „s namerom da poseje seme razdora između podgoričkih muslimana i pravoslavaca”, te da je počinio još jedno krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje iz člana 370 Krivičnog zakonika Crne gore.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je nedavno da ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori, preneo je CDM.

„Kakvi su to Crnogorci. I zato što imaju slavne pretke. A slavni preci — svi do jednoga bili kršteni i miropomazani, kao što je danas krštena i miropomazana naša Marija. Svi su dolazili ovde da celivaju kivot Svetoga Petra Cetinjskoga, da od njega uzmu blagoslov. A ovi misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori. Nisu to Crnogorci“, poručio je on.

izvor: https://rs.sputniknews.com/regioni/201709251112797054-krivicna-prijava-protiv-amfilohija-/

Leave a Comment