Share
Održana premijerna projekcija filma “Kosovo-Momenat u civilizaciji”

Održana premijerna projekcija filma “Kosovo-Momenat u civilizaciji”

Sinoć , 7.10.2017. godine, je u prostorijama “Kulturnog centra Istočno Sarajevo” pred punom salom održana premijera novog filma Borisa Malagurskog “Kosovo – Momenat u civilizaciji”.

Organizator događaja, Vanja Elez je održao uvodni govor:

  • “Prije svega želim da se zahvalim svima što ste došli. Ovo je jedan od vjerovatno najznačajnijih dokumentarnih filmova u zadnjih deset, a možda i više godina, koji je snimljen. Najvažnija stvar nakon ovoga filma je da je Kosovo odlučilo da odustane od aplikacije za “Unesko” nakon samo tri vanja elezpremijere. Prva je bila u Parizu, dakle, svjetska premijera, u Beogradu srbska premijera, u Banja Luci prije dva dana, i evo Istočno Sarajevo je došlo na red. Ako ništa, u nečemu smo prvi, jer smo mi po statistikama na zadnjem mjestu. Imamo nekih sitnih tehničkih problema, pa je film već malo kasnio, ali imaćete razumijevanja. Htio sam samo da vam kažem par riječi, a kasnije će vam se obratiti i Boris nakon filma. Ovaj film govori o Kosovu, dakle znamo da problem na Kosovu ne datira od juče, nije to problem bombardovanja, problem na Kosovu je počeo prije nekih sto godina, tada je Srba bilo više na Kosovu. Međutim nacionalnom politikom koju su Albanci imali, a mi je nismo imali u tom trenutku, Albanci su postali većina i danas smo svedeni tamo na statističku grešku. Kako je krenula politika, jedna priča veoma interesantna koja se pojavila u medijima prije nekoliko dana, pa vi povežite da li ta priča sa Kosovom ima veze sa nama ovde i sa Arapima koji se naseljavaju. Priča ide ovako, priđe vam glavni vođa iz susjednog albanskog sela i kaže “da li bi ti prodao ovo imanje za pola miliona”. Kaže Srbin “ne bih brate, mi smo stotine, hiljade godina ovde”. “Pa hajde dobro, ali razmisli, mi ti ovdje garantujemo sigurnost, ali javi ako želiš da prodaš, šta ćeš ti ovdje među nama”. Za godinu dana se dese problemi, dese se prijetnje, djeca ne smiju da idu u školu. Iduće godine dolazi isti Albanac, izvinjava se da su da to samo problemi koje prave neodgovorni pojedinci,  ali ipak ponovo pita da li bi Srbin prodao svoje imanje za četiristo hiljada. Domaćin ponovo odbije, ali kada dođe kući žena ga pita zašto ipak ne bi prodali, pa otišli negdje drugo u Srbiju, kupili stan, kupili poslovni prostor, djeca da idu u školu bez problema. Treća godina je dvjesto hiljada. I kada je prvi Srbin otišao, ostalim Srbima je ponuda bila pedeset hiljada. Dakle, prodali su sela, a kada su postali manjina, onda vam je jasno šta se desilo. Arapi ovde danas kupuju zemlju, isto u bescjenje. Da li će nam se to što gledate u filmu desiti za pet godina, to je pitanje. Dakle i o tome govori film, a ne samo o kulturnim znamenitostima. Iako to što ćete vidjeti o kulturnim znamenitostima, to rijetko gdje imate da vidite. Hvala vam velika, ja se nadam da će film početi za koji minut, pa strpite se još malo.”

Nakon projekcije filma koji je trajao četrdesetak minuta, režiser Boris Malagurski je odgovarao veoma upečatljivo i nadahnuto na mnoga interesantna pitanja iz publike preko dvadeset minuta.

Da podsjetimo da su pokrovitelji premijere u Istočnom Sarajevu bili Grad Istočno Sarajevo, Opština Istočno Novo Sarajevo, Opština Istočna Ilidža i Opština Pale, dok je medijski pokrovitelj bio portal www.isarajevo.net.

Leave a Comment