Share
Njemačka štampa protiv ‘britanske verzije’ napada na neaktivnog špijuna “Kako bi Kremlju koristio napad na neaktivnog špijuna pred Putinove izbore”

Njemačka štampa protiv ‘britanske verzije’ napada na neaktivnog špijuna “Kako bi Kremlju koristio napad na neaktivnog špijuna pred Putinove izbore”

“Velika Britanija barata indicijama, jakim indicijama – ali ne ključnim dokazima”, piše nemačka štampa o pokušaju ubistva bivšeg ruskog špijuna. London je uveo prve sankcije Moskvi, a ima i podršku Sjedinjenih Država, pišu danas nemački mediji 

Bijela kuća je podržala sumnje Velike Britanije da iza trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke stoji Rusija. „Vjerujemo da je Rusija odgovorna za napad”, ponovila je Niki Hejli, ambasadorka SAD pri UN, na Twiter-u nakon što je isto rekla na posebnoj sjednici Savjeta bezbjednosti. Ona je, kako prenosi Špigel onlajn, zatražila „hitne konkretne mjere” Savjeta bezbjednosti.

Velika Britanija je u srijedu odlučila da protjera 23 ruskih diplomata koje smatra „nedeklarisanim saradnicima tajnih službi”. Premijerka Tereza Mej je povukla raniji poziv Sergeju Lavrovu i najavila da ni ministri ni pripadnici kraljevske porodice neće putovati na Svjetsko fudbalsko prvenstvo. Planirane su dalje mjere protiv „neprijateljske državne aktivnosti” koje se odnose na Rusiju.

Britanija uvlači NATO bez dokaza

„Borbeni pokliči, prijetnje, ultimatum, protjerivanje diplomata: razmjena udaraca između Londona i Moskve podsjeća na loše špijunske filmove iz doba Hladnog rata”, piše Noje osnabriker cajtung. Tereza Mej je, navodi list, brzo našla krivca u Kremlju. „Ali da li premijerka ima dokaze koji bi bili valjani pred sudom? Teško. Da li se iza svega krije mafija, bivši agenti, ili je u pitanju napad po državnom nalogu? SAD, EU i NATO ne smiju da se uvlače u konflikt dok postoje samo sumnjičenja.”

Među „indicije” minhenski list ubraja i sljedeće: „Ruska Duma je prije dvije godine donijela zakon koji dozvoljava likvidacije preletača i veleizdajnika i u inostranstvu. Beskrajna hrestomatija izjava – od ruskog predsjednika, preko ministra spoljnih poslova do poznatih komentatora – svjedoči o cinizmu i duhovnom stanju rukovodstva zemlje. Izdajnici su prijetnja za Rusiju, moraju biti iskorišteni kao primjer. Dvocifren je broj misterioznih smrtnih slučajeva u miljeu ruskih agenata ili oligarha samo u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.”

Zašto bi Moskvi koristilo ubistvo?

Bonski list General ancajger ne vidi logiku o kojoj ostali bruje: „Kako bi Kremlju koristio brutalni napad na odavno neaktivnog neprijateljskog špijuna i to samo par dana pred Putinove lične predsjedničke izbore? Šta bi, sa druge strane, Britanci imali od toga da podmetanjem napada survaju ionako zategnute odnose sa Rusijom u arktičke dubine, kako sada ruski jastrebovi tvrde? Ništa. Nova odvratno hladna iracionalnost ponovo obuzima odnose Istoka i Zapada.”

„Čak i logična objašnjenja nisu zamjena za dokaze”, piše Štutgarter nahrihten. List navodi da je u toj situaciji premijerka Mej reagovala „primjereno” te da su sankcije protiv Rusije za sada „mlake”. „Saveznici Velike Britanije treba da se vode stanjem stvari, a ne atmosferom koja se stvara. To za Nijemce i druge Evropljane iz EU i NATO znači: sada su potrebni jasni signali da su privrženi Britaniji, bez obzira na Brexit.”12:04:59

Leave a Comment